Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford klar med test av uppkopplat trafikljus

Ford har testat uppkopplad trafikljusteknik för utryckningsfordon, som ska ge dem bättre förutsättningar i trafiken vid pågående nödsituation. Det var en del av ett större projekt där målet är att minska olyckor och trängsel när utryckning sker.

Testet gick ut på att uppkopplade trafikljus ska kunna slå om till grönt automatiskt för att ge tydligare vägar för ambulanser, brand- och polisbilar. När personal som kör dessa typer av fordon behöver rycka ut på larm är det av största vikt att komma fram till platsen för nödsituation så fort som möjligt. Att behöva sakta ner kan ge förödande konsekvenser, samtidigt som risken för olycka är stor eftersom de ibland behöver köra mot rött.

– Oavsett om det är en brandbil som bevakar en brand eller en ambulans som är på väg till en olycka, är det sista någon vill att dessa förare ska tvingas stanna bland andra fordon som väntar på att trafikljusen ska slå om, säger Martin Sommer, forskningsingenjör på Automated Driving Europe, Ford of Europe.

1 AV 5
Foto: Ford
2 AV 5
Foto: Ford
3 AV 5
Foto: Ford
4 AV 5
Foto: Ford
5 AV 5
Foto: Ford

Uppkopplade trafikljus kan bidra till att olyckorna minskar, menar ingenjörerna som utfört testet. Även trängseln som bildas när bilar behöver anpassa sig för utryckningsfordon kan minskas.

– Utbyte av data mellan bilar, utryckningsfordon och trafikljus i realtid med hjälp av den senaste mobiltelefontekniken gör vägtrafiken säkrare och mer effektiv. Intelligent trafikljuskontroll hjälper till att rädda liv när varje sekund räknas och minskar även onödiga väntetider och minskar CO2-utsläppen, säger Michael Reinartz, direktör för Consumer Services and Innovation på Vodafone Tyskland.

Testet är en del av ett större projekt rörande automatiserade och uppkopplade fordon samt nätverksinfrastruktur i trafiken. Det är också ett exempel på Fords engagemang gällande uppkopplad teknik för att förbättra körupplevelsen. Testet var ett projekt som pågick mellan januari 2020 och mars i år.

Så fungerar det

Man använde en väg med åtta trafikljus efter varandra i Aachen, Tyskland, och två vägar med tre trafikljus efter varandra strax utanför samma stad. Bilen var en Ford Kuga Plug-in Hybrid utrustad med enheter som kunde kommunivera med infrastrukturen och prototyphårdvara för snabbstyrning fungerade som ambulansfordon.

Vid en ”nödsituation” signalerade testbilen till trafikljusen att det skulle bli grönt. När fordonet passerat korsningen återgick trafikljusen till ordinarie drift.

Vid test av ”dagliga körsituationer” fick testbilen tidsinformation om när trafikljusen slog om från rött till grönt och tvärtom. Bilens säkerhetssystem anpassade då hastigheten så att så många bilar som möjligt i trafiken skulle stöta på grönt ljus. Även hårda inbromsningar skulle minskas när det var på väg att bli rött, till exempel.

Kommunikationen mellan bil och trafikljus fungerar via C-V2X-teknik (cellular vehicle-to-everything).