Ford lanserar bländfri helljusautomatik

Till S-Max, Galaxy och Edge lanserar Ford mer avancerad strålkastarteknik som inte bara bländar av och på helljuset utan också ser till att annan trafik inte bländas.

https://youtu.be/nzeFzQe-oe0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Funktioner för att sätta av och på helljuset automatiskt samt teknik som reducerar eller eliminerar risken att blända andra trafikanter är inget nytt. Många märken har haft teknikerna i ett flertal år, däribland Volvo, Toyota, BMW, Mercedes, Opel och flera andra. Olika metoder används och på senare år har så kallade LED matrix-strålkastare blivit vanligare, till och med hos lägre prissatta bilmodeller som exempelvis nya Opel Astra.

Nu är även Ford med i matchen när de nu visar upp ”Glare-Free Highbeam system”, bländfritt helljussystem, som arbetar tillsammans med redan uppvisade kamerabaserade strålkastartekniker.

Förutom att blända av och på automatiskt känner kameran i vindrutan av fordon och ljuskällor i omgivningen framför bilen och bländar av endast där det behövs. Övriga delar av omgivningen lyses fortsatt upp med full kraft.

Ford har dessutom lagt in en funktion som gör att när ljuset går från hög intensitet till lägre så sker det gradvis och inte direkt, detta för att ögat bättre och snabbare ska anpassa sig till den nya ljusbilden.

Fords nya, bländfria helljusautomatik lanseras i nya S-Max, Galaxy och Edge.