Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford ska bygga tre stora batterifabriker i USA

Ford presenterar planer på att tillverka elbilar i stor skala med två nya fabriker för elektrifierade pickuper i Tennessee och Kentucky. Dessutom ska de bygga tre anläggningar för batteriproduktion.

Ford planerar att göra den största amerikanska investeringen inom elbilar någonsin. Tillsammans med sin partner SK Innovation ska de investera 11,4 miljarder dollar, motsvarande nästan 100 miljarder kronor, i de nya megaanläggningarna. De ska även bidra till att skapa nästan 11 000 nya jobb för att stärka lokalsamhällena i Tennessee och Kentucky.

Man kallar projektet för Blue Oval City och helheten ska bli ett ekosystem för märket att utöka sitt sortiment av elektriska F-seriefordon, alltså pickuper. Anläggningarna ska vara miljövänliga och med minimala avfall.

– Detta är ett förvandlande ögonblick där Ford kommer att leda USA:s övergång till elfordon och inleda en ny era av ren, koldioxidneutral tillverkning, säger Bill Ford, Fords ordförande.

Nyheten kommer mitt under en stark efterfrågan på nya Ford F-150 Lightning, E-Transit och Mustang Mach-E. Dessutom i kombination med märkets senaste meddelande om att utöka produktionskapaciteten. Sammantaget räknar tillverkaren med att 40 till 50 procent av dess globala fordonsvolym kommer vara helt elektrisk 2030.