Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford testar projiceringsteknik för ökad säkerhet

Ford testar ny teknik som projicerar information på vägen framför föraren, med syfte att förarens ögon ska hållas på just vägen. Märket menar att det även är bra för fotgängare, där vägmarkeringar är otydliga.

Fords ingenjörer testar ny strålkastarteknik som innebär att olika sorters information projiceras på vägen framför bilföraren. Head up-displayer har blivit allt mer populärt för biltillverkare att erbjuda till sina kunder. Bland annat möjliggör dessa att förare får information som hastighetsbegränsning mitt framför ögonen och därmed slipper ta blicken av vägen.

Den nya strålkastartekniken från Ford är ett steg längre, menar tillverkaren. Tekniken kan projicera vägbeskrivningar, hastighetsbegränsningar eller väderinformation på vägen. På så vis syns även informationen för trafikanter utanför bilen. Det ska därmed öka säkerheten i trafiken.

1 AV 4
Foto: Ford
2 AV 4
Foto: Ford
3 AV 4
Foto: Ford
4 AV 4
Foto: Ford

En trafiksituation som kan gynnas av tekniken, menar Ford, är exempelvis när det är mörkt och föraren missar en trafikskylt som varnar för skarp kurva. Med tekniken syns ”trafikskylten” på marken framför bilen hela tiden fram till kurvan. Tekniken ska också kunna ge förare information om väderförändringar, som snöfall, dimma, halt väglag eller liknande.

Ford beskriver tekniken som ett steg mot sin strävan efter att göra nattkörning bekvämare, men det framgår inte när tekniken eventuellt kommer erbjudas eller i vilka bilar i så fall.