Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att värma upp mattor och dörrpaneler i stället för att använda luftkonditionering kan ge längre räckvidd i elbilar.Att värma upp mattor och dörrpaneler i stället för att använda luftkonditionering kan ge längre räckvidd i elbilar.Att värma upp mattor och dörrpaneler i stället för att använda luftkonditionering kan ge längre räckvidd i elbilar.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Att värma upp mattor och dörrpaneler i stället för att använda luftkonditionering kan ge längre räckvidd i elbilar.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ford värmer passagerarna utan att försämra elräckvidden

Ford har identifierat sätt att värma förare och passagerare i elbilar utan att försämra räckvidden. Det handlar bland annat om att stänga av luftkonditioneringen och att modifiera kylsystemet.

Vissa elbilsförare kanske svär över att räckvidden kortas så mycket på vintern, eftersom man bland annat behöver använda en del av energin i batteriet till att hålla kupén varm. Nu har Fords ingenjörer kommit fram till att det är mer effektivt att värma upp specifika ytor i elbilar, snarare än att använda luftkonditionering, för att behålla värmen utan att tappa räckvidd.

Att i stället värma upp delar av bilens kupé som passagerare ofta är i direkt kontakt med eller som alstrar värme, exempelvis mattor, armstöd och dörrpaneler, kan minska energiförbrukningen med 13 procent och ge fem procent extra räckvidd jämfört med luftkonditionering. Detta eftersom värmen från luften försvinner ut när man öppnar fönster och dörrar. Det kanske man inte gör så ofta till vardags eller på långresa, men i budbilar öppnas och stängs dörrar och fönster många gånger på en dag – därför utförde Ford tester på en E-Transit.

Däremot upptäckte man även möjligheten att utöka räckvidden och minska energiförbrukningen med så kallad ”eco-routing”, alltså att modifiera kylsystemet och att förvärma drivlinan.

– Att minska energianvändningen förbättrar inte bara räckvidden, det minskar också kostnaderna och hjälper till att se till att sättet vi reser på är mer hållbart, säger Markus Espig, systemingenjör, propulsion systems engineering, Ford research och innovation centre Europe.

Testet var ett forskningsprojekt som en del av EU-kommissionens större projekt Connected Electric Vehicle Optimized for Life, Efficiency and Range (CEVOLVER). Syftet var att informera om hur nya elbilar byggs och hur mjukvaruuppdateringar för befintliga elbilar på vägarna skapas och fungerar.

Ford kommer fortsättningsvis att testa nya vägar för att minska energiförbrukningen i elbilar, exempelvis hur innerbelysning kan användas för att få kupén att kännas svalare eller varmare. Schemalagd förvärmning erbjuder tillverkaren redan i både Mustang Mach-E och E-Transit.