Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford vill tillverka bildelar av tomater

Ford har ingått i ett samarbete med ketchuptillverkaren Heinz, syftet är att tillverka bildelar av restprodukter från ketchuptillverkningen.

Syftet med samarbetet är att utveckla miljövänligare material som kan användas till bland annat biltillverkning. Heinz använder över två miljoner ton tomater om året i sin produktion, och från det blir det en hel del restprodukter som skal, kärnor och stjälkar. Nu vill man alltså försöka återvinna i stället för att slänga det.

Ford och Heinz avslöjar nu att de eventuellt kan ta fram en ny sorts plast som tillverkas av fibrer från torkade tomatskal. Om de lyckas innebär det en plast som är helt fri från petroleumprodukter och således mer miljövänlig. Tanken är att plasten ska kunna användas till inredningsdetaljer i kommande Ford-modeller om produkten visar sig lämplig för det.

Ford använder sedan tidigare flera organiska material i sina bilar som exempelvis återvunnet material från kokosnötter, och återvunnen bomull till exempelvis mattor och stolsklädsel.