Fords exoskelettväst minskar arbetsskadorna
Att jobba med biltillverkning kan vara slitsamt för kroppen. Framför allt krävs många lyft. För att minska trycket på sina anställdas axlar har Ford tillsammans med företaget Ekso Bionics tagit fram en exoskelettväst som ska stödja montörerna i deras arbete.
Robotar kan idag sköta mycket inom fordonstillverkning, men allt – nej. Än så länge krävs det fortfarande en hel del mänsklig kraft för att bygga bilar. Och med kraft menas inte bara arbetskraft som i antal personer, utan även muskelkraft.
Ford har räknat ut att en vanlig anställd inom märkets bilproduktion lyfter föremål över huvudet motsvarande en vattenmelons vikt 4 600 gånger – per dag.
Att belasta kroppen likadant varje dag är dock inte bra och kan tära på kroppen i längden. Speciellt smärtsamt kan det bli för dem som ofta står med armarna ovanför huvudet.
Därför har Ford sedan en tid tillbaka i samarbete med företaget Ekso Bionics tagit fram en exoskelettväst kallad EksoVest som ska motverka att de anställda drar på sig skador eller blir trötta. Västen sätts utanpå kläderna och har som uppgift att hjälpa bäraren att lyfta armarna. Det är en helt mekanisk enhet och behöver varken motorer eller batterier för att fungera. Mekaniken ger ett passivt armstöd från cirka två till sju kilo och enkelt förklarat ger exoskelettet mer stöd ju högre upp armen kommer.
Den nya tekniken har testats i Fords fabriker i Michigan, Wayne och Flat Rock, under ett års tid, och enligt Ford med mycket goda resultat. Nu ska exoskelettvästen spridas till totalt 15 av Fords monteringsanläggningar i världen.”Jag skulle aldrig arbeta över huvudet utan att ha västen på mig”, säger Nick Gotts, en av de som varit med och testat västen, i ett pressmeddelande.Se mer i filmen nedan!
https://youtu.be/CEOIZO7NX0c
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se