Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fossilfritt Sverige vill storsatsa på utbildning

En mångmiljardsatsning på utbildning.

Det vill initiativet Fossilfritt Sverige att regeringen har som grund för att underlätta elektrifiering av transport- och industrisektorn och energilagring i batterier.

Men gruvindustrin och Naturskyddsföreningen står fortfarande på var sin sida i kampen om att få i gång brytning av viktiga mineraler i Sverige.

Regeringen har med initiativet Fossilfritt Sverige skapat en organisation som ska ta fram färdplaner och strategier för att minska användandet av fossila bränslen.

Organisationen presenterade under onsdagen i förra veckan sin allra första strategi. Strategin, som ska vara ett led i att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsstat, handlade om hållbara batterivärdekedjor.

– Ska vi klara elektrifieringsutmaningen behöver vi producera mer el och lagra den el som produceras, att lagra grön el och batterier blir oerhört kritiskt. Därför är det välkommet med ett helhetsgrepp. Sverige har goda förutsättningar för att batterierna ska bli hållbara både gällande miljön och de sociala aspekterna, sa miljöministern Isabella Lövin när hon tog emot strategin från Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson.

Fem miljarder per år

Strategin omfattade ett förslag till råvarugaranti för att import av viktiga råvaror till Sverige och nya affärsidéer, att underlätta för försöks- och testanläggningar, se över de råvaror och metaller som redan plockats ur gruvor och som finns och utveckla återvinning, främja exporten av en svensk modell samt inte minst utbildning och vidareutbildning.

Fossilfritt Sverige föreslog summan fem miljarder per år tio år för att stärka universitet och skolor så att de kan klara att utbilda, omskola och vidareutbilda cirka 1000 personer per år till den nya industrin.

EU väntas föreslå nya regler för import av råvaror och batterier till unionen inom kort och Fossilfritt Sverige påpekade Sveriges möjligheter att bli ledande i den nya batteriindustrin.

Gruvbranschens ordförande Maria Sunér Fleming påpekade gruvornas betydelse och att tillståndsprocessen för brytning av de metaller och mineraler som behövs i de nya batterierna måste bli tydligare. Men även Sunér Fleming vill se en ökad satsning på utbildning för att branschen ska kunna hänga med i utvecklingen.

90 procent från Kina

Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl gav gruvbranschen mothugg och menade att vi måste effektivisera energianvändningen överlag och fortsätta att ställa höga miljökrav på eventuellt nya gruvor.

Energiministern Ibrahim Baylan lyckades inte ena gruvbranschen och Naturskyddsföreningen. Inte heller fanns det någon tidpunkt för när Sverige och Europa kan börja förse batteriindustrin med råvaror.

– 90 procent av all anrikning av litium sker i Kina. Litium finns i hela Europa men det måste byggas cirka 15 nya fabriker för att förse industrin med material, påpekade batteritillverkaren Northvolts vd Peter Carlsson.

Peter Carlsson påpekade att 90 procent av de personer som arbetar med forskning och utveckling inom Northvolt kommer från andra länder. Därför tycker även Northvolt är det är nödvändigt med en storsatsning på utbildning i Sverige.

Fossilfritt Sverige ska inom kort presentera strategier för vätgas- och biodrivmedelsanvändning. Tillsammans med energilagring i batterier är de två bränslena nödvändiga för att kraftigt sänka transportsektorns klimatavtryck.