Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Haldex Triplex
Haldex Triplex
Haldex Triplex
Haldex Triplex Foto: haldex

Framtidens bil är trehjulsdriven

Fyrhjulsdrivna bilar anses på regeringsnivå vara ett hot mot miljön och straffbeskattning kan bli aktuell. Haldex Traction kan ha lösningen för att undgå hårdare beskattning. Triplex heter ett nytt system som driver på tre hjul.

Fyrhjulsdrivna bilar blir allt mer populära. Under 2013 stod de fyrhjulsdrivna bilarna för 30 procent av nybilsförsäljningen i Sverige. Fyrhjulsdriftens egenskaper i vinterföre och andra hala väglag väger tungt när privatpersonerna ger sig ut i bilhallarna för att köpa nytt. Trots de positiva aspekterna ser regeringen och Trafikverket inte med blida ögon på fyrhjulsdriften eftersom bilar med denna drivteknik hämmar sänkningen av koldioxidutsläpp i Sverige. De senaste åren har utsläppen minskat i lägre takt än tidigare år, trots snålare bilar. Fyrhjulsdriften skuldbeläggs.

För att få bukt på problemen och kunna möta uppsatta miljömål kan regeringen tänka sig högre beskattning av bilar utrustade med fyrhjulsdrift. Detta har lett till ramaskri bland svenska bilägare, inte minst när de haft ordet här på teknikensvarld.se.

De nybilsköpare som i framtiden vill åtnjuta drivning på fler än två hjul men samtidigt undvika högre skattetryck ser ut att kunna göra just så. Via en läsare till Teknikens Värld med insyn i Haldex Tractions verksamhet i Landskrona (Haldex Traction är en del av BorgWarner sedan 2010) har vi kommit över en bild från produktionsanläggningen där vi ser namnet ”Haldex Triplex”. Till bilden, som du ser nedan, hör kortfattad information om att Triplex står för ”3WD”, det vill säga trehjulsdrift.

Haldex jobbar med andra ord med ett nytt drivsystem där ett av hjulen på en personbil är helt frirullande. Systemet är alltså vad man kallar konstant asymmetriskt .

Vår illustration ovan visar hur ett sådant drivsystem fungerar.

Fördelarna med ett system som enbart driver tre hjul är många. Bland annat innebär det lägre vikt men också lägre förbrukning, något som är välkommet då fyrhjulsdrivna bilar oftast medför några eller flera extra centiliter bränsle per mil. En annan positiv synvinkel är att fyrhjulsdriftens egenskaper vid exempelvis halt väglag bibehålls näst intill fullt ut.

Men det kanske mest positiva är ändå att den straffbeskattning som regeringen funderar att belasta fyrhjulsdrivna bilar med undkommes med trehjulsdrift.

Framtiden ser alltså ut att kunna bli trehjulsdriven. Spännande!

Angående namnet Triplex misstänker vi att det är Haldex arbetsnamn vid utvecklingen av trehjulsdrift och inte namnet på den färdiga produkten. Annars lär de få problem med Koenigsegg vars innovativa fjädringssystem heter just Triplex.

En läsare till Teknikens Värld skickade denna avslöjande bild tillsammans med kortfattad information om 3WD, det vill säga trehjulsdrift.