Framtidens buss är helt självkörande

Tekniken bakom självkörande bilar utvecklas i rasande tempo, och nu kommer Olli: en helt självkörande buss som kan transportera upp till tolv personer.

Mattias Skantze

Local Motors, det amerikanska företaget som är mest känt för att ha skapat de första 3D-printade bilarna, har presenterat sin senaste skapelse: Olli.

Olli beskrivs bäst som en liten buss som kan transportera upp till 12 personer samtidigt. Vad är då speciellt med den? Jo, att bilen är helt elektrisk och självkörande. Detta är möjligt tack vare att det sitter mer än 30 sensorer på olika ställen i bilen som analyserar trafikbilden. Det kommer dock alltid finnas en människa som arbetar med att övervaka vad bilen gör när den är i bruk.

Destinationen och var du stiger på Olli kan du bestämma själv, med hjälp av en mobilapp där du väljer var du vill bli upphämtad. Därefter kommer Olli till adressen du valt och hämtar upp dig. Utöver det finns det även förutbestämda hämtningsplatser där man kan vänta på att bli upphämtad.

Förutom att Olli transporterar dig dit du vill åka så kan du även hålla en konversation med bilen. Enligt Local Motors ska man bland annat kunna diskutera hur fordonet fungerar, vart man är påväg och varför bilen kör på ett visst sätt. Dessutom kan man ställa frågor som handlar om exempelvis restauranger och sevärdheter i området kring destinationen, eller helt enkelt fråga "är vi framme snart?" om man skulle bli en aning otålig.

Det är inte världens största bil. Med sina 392 centimeter i längd är den ungefär lika lång som en Audi A1, om än både bredare och högre (205 centimeter bred och 250 centimeter hög). Inuti är det 195 centimeter mellan golv och tak. De allra längsta får därmed böja sig lite för att få plats.

Elmotorn som sitter i bilen har en effekt på 30 kilowatt och ett vridmoment på 125 newtonmeter. Det räcker till en toppfart på 20 km/h och en räckvidd på 58 kilometer. Laddningstiden ligger på 4,5 timmar.

Redan nu är Olli i användning på allmänna vägar i Washington DC i USA, och bilen ska även sättas i bruk i Miami och Las Vegas senare i år. Om Olli kommer till oss i Sverige återstår att se, men om den gör det så lär det nog dröja.