Garmin släpper portabel head up-display

Har du alltid velat ha en head up-display? Nu kan du få det även om det inte kryssades för i tillvalslistan när bilen köptes. GPS-företaget Garmin släpper nu en portabel head up-display som kopplar ihop mobilen med vindrutan.

Med Garmins nya portabla head up-display, kort och gott kallad HUD, blir det möjligt att läsa information på vindrutan även om bilen inte är utrustad med en head up-display från början. Det är fortfarande en övervägande minoritet av alla nya bilar som säljs med head up-display tillvalet erbjuds inte av alla biltillverkare.

 Garmin marknadsför sin HUD som ett enkelt och billigt sätt att få en head up-display. Riktigt så enkelt som att bara betala 130 dollar (något svenskt pris finns ännu inte) är det dock inte. HUD släpps i USA under sommaren, när den kommer till Europa är inte känt.

 En förutsättning för att använda HUD är att man har en iPhone, Android- eller Windows Phone 8-telefon och på den ska någon av Garmins eller Navigons navigationsappar vara installerade. Garmins app med kartor för Västeuropa kostar 659 kronor i svenska appstore medan Navigon tar 749 kronor.

 Med någon av apparna installerade är det bara att koppla ihop HUD-enheten med telefonen via blåtand och sedan ska man få information från appen projicerad på vindrutan. Man kan välja att använda en medföljande reflektor som fäst direkt på HUD eller klistra en liten bit transparent film på vindrutan där informationen projiceras.

 Garmins HUD fungerar alltså inte helt och hållet som en fabriksmonterad head up-display och kan inte visa hastighet eller annan bilrelaterad information. Man kan däremot se åt vilket håll man ska svänga, hur långt det är kvar till nästa sväng, aktuell hastighetsgräns samt få varningar för trafikstörningar och fartkameror.