Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Glasögonen som ser vart du tittar

Nästa år blir förarövervakning ett lagkrav för att komma åt förartrötthet. Svenska företaget Tobii, världsledande inom ögonanalys, satsar stort på att hjälpa bilindustrin. Teknikens Värld testar – hur trött är jag och hur bra fungerar bildskärmen i Volkswagen ID.4?

Ny forskning visar att 95 procent av alla dödsolyckor i trafiken beror på förarmisstag. Fel som till stor del beror på trötthet.
EU-kommissionen skärper därför kraven på nya bilar och redan 2022 måste nyintroducerade bilmodeller ha system som varnar när föraren tappar fokus. 2024 gäller kraven alla nya bilar som säljs i EU.
Den nya lagstiftningen ökar behovet av olika förarövervakningssystem. Svenska företaget Tobii är ett av världens ledande företag inom det speciella område som mäter av ögonrörelser, ”eyetracking”. Nu slår man sig in på bilmarknaden med ny förarövervakningsteknik som både kan larma om föraren blir trött, men också hjälpa biltillverkarna att utveckla förarmiljöer som hjälper föraren att hålla fokus på vägen.
Teknikens Värld har testat företagets nya glasögon som i realtid visar var blicken hamnar under körning. Och det är inte alltid på vägen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.