Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: General Motors

GM:s mobila laddstationer med vätgas

General Motors vidareutvecklar sin vätgasteknik, nu står mobila laddstationer på tur.

Vätgas och laddstolpar – två återkommande ord när det gäller bilnyheter i dag. General Motors presenterar nu en lösning för att kombinera dessa: mobila laddstationer som tankas med vätgas. Fördelen är att det inte behövs några dyra eller komplicerade nätanslutningar samt att man kan ha temporära laddstationer, bland annat för militären.

Stationerna kallas Empower och använder sig av General Motors Hydrotec-teknik som är framtagen för lastbilar, flyg och tåg. Stationerna ska erbjuda en laddeffekt på mellan 60 och 600 kilowatt, beroende på behov. Upp till fyra fordon kan laddas samtidigt på 20 minuter med en effekt på 150 kW. Hundra fordon ska kunna laddas innan tankarna måste fyllas på.

Stora och små behov ska kunna täckas med Empower. Foto: General Motors

I år ska man visa upp sin första station och i slutet av 2025 siktar man på att ha 500 utplacerade över USA. Mobila laddstationer är inget nytt i sig, exempelvis har både Audi och Volkswagen  skissat på lösningar och de sist nämnda har redan lanserat en lösning i Tyskland.

General Motors har tidigare presenterat en ambitiös elektrifieringsplan som beräknas kosta minst 200 miljarder kronor och ska ge 20 nya elbilsmodeller under en treårsperiod. 2025 räknar man med att en miljon elbilar kommer säljas i Nordamerika, samma år ska det vara möjligt att tjäna pengar på elbilar.