Goodyear

Goodyear utvecklar självservande däck

Däcktillverkaren Goodyear utvecklar nu ett däck som själv håller reda på lufttrycket och ser till att nivån i däcket hålls på en optimal nivå.

Goodyear har utvecklat ett däck som innehåller en luftpump i miniatyr som ser till att däcket inte tappar luft utan i stället håller trycket så att däcket inte snedslits eller rullar för tungt.

Tekniken kallas Air Maintenance Technology, vilket förkortas AMT och betyder ungefär luftserviceteknik.

– Ett däck som kan hålla lufttrycket på egen hand är något som förare har velat ha i flera år, säger Goodyears talesman Jean-Claude Kihn i ett pressmeddelande.

Samtlig teknologi kommer finnas inuti däcket. Inga externa luftpumpar eller elektronik kommer att behövas om däcktillverkaren lyckas med sitt projekt. Goodyear räknar på att det nya däcket kommer kunna spara bilföraren upp till 3,3 procent per tankning.

Amerikanska energidepartementet Department of Energy har nyligen satsat 1,5 miljoner dollar, vilket omsatt i svenska kronor är en satsning på cirka 9,7 miljoner. Ovanpå det har samma myndighet satsat lika mycket pengar för att Goodyear ska utveckla mer lättrullade däck. Även Luxemburgs regering har avsatt en icke namngiven summa pengar till AMT-projektet.

– Det här kommer bli ett teknologiskt genombrott som folk kommer undra hur de klarat sig utan, tror Jean-Claude Kihn.