Hacka en Tesla – vinn 70 000 kronor

En prissumma på 10 000 dollar, motsvarande knappt 70 000 kronor, har satts upp för den som kan hacka en Tesla Model S under en konferens i Peking.

Att moderna bilar i allt större utsträckning litar på elektronik är knappast en nyhet, och med uppkoppling, fjärrstyrning och liknande är inte heller tekniken besparad till att befinna sig under skalet – tvärt om. Den kanske mest elektroniska av alla bilar är Tesla Model S, inte nog med att bilen är helelektrisk – dess stora touchskärm interiört har även en inbyggd webbläsare.

Men hur svårt är det då att hacka en bil? Ja, det är det som nu ska komma fram. Under datorsäkerhetsmässan SyScan, som hålls i Peking 16–17 juli, har det nämöigen utlysts en tävling. Den som lyckas hacka och ta över kontrollen av en Tesla Model S tilldelas en vinstsumma på 10 000 dollar – eller motsvarande knappt 70 000 kronor. Det är tillåtet att använda Internetuppkoppling, eller fysisk inkoppling mot bilen via Windowsbaserade datorer på plats.

Tesla har redan i dag en särskild avdelning ämnad att upptäcka särkerhetsrtisker i mjukvaran hos bilen, och man har anställt Apples tidigare säkerhetschef Kristin Paget för att leda utvecklingen av det digitala skyddet mot till exempel spionprogram och andra typer av virus.

Forskare har sedan tidigare lyckats hacka bilar från bland annat Ford och Toyota till att ta kontroll över både bromsar och styrning.