Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hårdare miljöbilsregler att vänta
Hårdare miljöbilsregler att vänta
Hårdare miljöbilsregler att vänta
Hårdare miljöbilsregler att vänta

Hårdare miljöbilsregler att vänta

Det ska om ett drygt år inte bli lika lätt som i dag att få en bil miljöbilsklassad och därmed åtnjuta skattebefrielse. Exempelvis kan miljöbilsgränsen för små lätta bilar sänkas till 90 gram per kilometer i stället för 120 gram som det är i dag då man övergår till viktbaserad klassning.

Det är SVT Rapport som säger sig ha fått en insyn om hur de nya miljöbilsreglerna som träder i kraft 1 januari 2013 kommer att se ut.

 I dag är ungefär 40 procent av alla nya bilar som säljs så kallade miljöbilar, alltså bilar vars ägare kan dra nytta av fem års skattebefrielse. Den siffran kommer från och med 1 januari 2013 att ligga på ungefär 15 procent då reglerna för miljöbilsklassning kommer att skärpas.

 Det nya förslaget från miljödepartementet och som SVT Rapport tagit del av visar att utsläppsgränserna ska skärpas samt att de kommer att vara olika för olika bilmodeller beroende på vilken viktklass de tillhör.

 En liten lätt bil med liten motor blir i dag nästan per automatik miljöbilsklassad då den oftast hamnar under 120 gram koldioxid per kilometer. Men med de skärpta kraven kan utsläppsgränsen i stället hamna på 90 gram per kilometer för små lätta bilar med små motorer.

 Större och tyngre bilar får i så fall samtidigt inte lika hårda krav på sig. De kan exempelvis få en övre gräns på 130 gram koldioxid per kilometer för att miljöbilsklassas och därmed bli skattebefriade.

 Dessutom sägs de nya miljöbilsreglerna ställa hårdare krav på bilar som drivs med alternativa bränslen som etanol, gas och el, dock utan någon kontroll av vilket bränsle dessa bilar verkligen körs med.

 Mattias Goldmann på Gröna Bilister tycker att det nya förslaget från miljödepartementet är dumt. Dessutom tycker han att man ska införa någon form av redovisningsskyldighet av vilket bränsle man kör på när det gäller etanol-, gas- och laddhybridbilar då dessa även kan köras med bensin. Ett förslag han ser framför sig är att man ska kunna redovisa kvitton på att man verkligen kört med alternativa bränslen, om man på myndighetsväg ombeds att göra det.

 Enligt miljödepartementet kommer miljöbilskraven att skärpas i flera etapper framöver med mellan tre och fem år mellan varje etapp. Kraven ska vara tydligt formulerade och ställas i god tid innan de genomförs för att underlätta omställningen för bilindustrin och andra inblandade parter.