Honda patenterar självtonande bilrutor

Snart kan vi kanske säga hej då till alla företag som livnär sig på att tona rutor på bilar och kanske även bilars nedfällbara solskydd.

Enligt Auto Guide har Honda sökt patent för beröringskänsliga, självtonande bilrutor. Tekniken låter helt klart mycket spännande då man med fingret dragandes mot rutan själv kan bestämma hur mycket av den som ska tonas. Bländar solen skulle man kunna tona just det parti på rutan som strålar mot ögonen, utan att för den skull tappa sikten utåt, ungefär som en soljalusi men smidigare. Just nämnda exempel kanske inte är optimalt för vindrutan och främre sidofönstren, men i baksätet vore det klockrent. Och vem har inte önskat sig tonade bakrutor på sin kombibil – bara när det är dagsljus? Tänk att på kvällen kunna göra de fullt transparenta igen när skymningen gör sig påmind. Blir enklare att backa i dunkla områden då.

En förare och en främre passagerare skulle kunna slippa de nedfällbara solskydden, i stället bara dra fingret i ovankant och en bit ned av vindrutan eller sidofönstren för att täcka jobbigt solljus.

En ”nackdel” är att patentet nämner att tekniken endast ska vara tillgänglig när bilen står stilla. Därmed faller grejen med att ersätta de vanliga, nedfällbara solskydden.

Självtonande fönster är egentligen ingen nyhet, det finns till glastak i bilar och även till fönster som monteras i byggnader av olika former. Det finns även i glasögon men där brukar det handla om att glaset tonar sig självt beroende på omgivningens ljusintensitet.