Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Honda ska bli 100 procent eldrivet till 2040

Den japanska biljätten har bekräftat att man planerar vara fullständigt elektrifierade till 2040. Detta gäller inte enbart bilar utan även exempelvis motorcyklar.

Honda är det senaste bilmärket att förbinda sig till en eldriven framtid. På en presskonferens bekräftade globala vd:n Toshihiro Mibe att samtliga av företagets fordon kommer vara 100 procent eldrivna till 2040. Som delmål ser man en andel om 40 procent år 2030 och 80 procent år 2035.

Honda är inte ensamma om att sätta upp liknande ambitiösa mål. Volvo Cars har meddelat att man ska bli helt elektrifierade till 2030, vilket även Mini, Ford och Bentley planerar vara. Sportbilstillverkare som Aston Martin och Porsche är något mer försiktiga med en målsättning på 90, respektive 80 procent eldrivet till samma år.

Ännu mer reserverade är konglomeratet Stellantis som hoppas att 70 procent av försäljningen i Europa ska vara av elbilar till 2030. Till dess tänker sig Subaru ”enbart” sälja 40 procent el- eller hybridbilar, vilket i sammanhanget ter sig som relativt defensiva siffror.

Något som man inte kan anklaga Honda för i det här fallet som även siktar på att bli helt koldioxidneutrala till 2050. Med företagets alla åtaganden i åtanke är det en rejäl omställning som kommer krävas för att detta ska bli verklighet. Några åtgärder är framtagande av utbytbara batterisystem för motorcyklar och skotrar samt utveckling av vätgasbilar. 

Nära 400 miljarder kronor har lagts åt sidan forskning kring miljövänliga lösningar och återvinning för de närmsta sex åren. Det råder alltså inte tvivel om att Honda är seriösa med sin satsning. Om den blir framgångsrik får vi vänta tills 2040 innan vi vet svaret.