Foto: Marcus Engström

Hundar påverkar klimatet mer än bilar

Hundar sägs ha en större inverkan på miljön än sina ägares bilar, menar två ny zeeländska forskare som jämfört en hund med en Toyota Land Cruiser.

Forskarna Robert och Brenda Vale forskar i hållbart boende vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland. I boken Time to Eat the Dog jämför de hur ekovänliga vanliga husdjur är jämfört med andra vardagssaker –till exempel bilkörning.

 För att ta reda på hur mycket klimatpåverkan en hund har vad gäller koldioxidutsläpp så tog de reda på vad en hund äter och hur mycket mark det tar för att framställa maten. De kom fram till att en genomsnittlig hund äter cirka 90 gram kött och 156 gram spannmål i varje 300-gramsportion hundmat. Hundmatsproduktionen för en hund motsvarar varje år ett ”carbon footprint”, eller hur mycket växthusgaser något släpper ut, på 0,84 hektar.

 Samtidigt jämförde forskarparet denna siffra med hur mycket energi deras Toyota Land Cruiser med en 4,6 liters V8 kräver för att köra 6 000 miles, eller cirka 966 mil, om året. Utslaget över en hel ”livstid” för bilen, behöver bilen 55,1 gigajoule energi årligen och då är även produktionen av bilen inräknad. Här slutade avtrycket på 0,41 hektar.

 – Vi säger inte att suvar är en bra idé, men det var intressant hur de har baktalats för sin miljöförstöring, medan husdjur helt har ignorerats, säger Robert till Auto Express.

 Inte ens katter klarade sig undan paret Vales undersökning. Genom att ta det totala antalet katter för de tio länder med mest katter så räknade han ut att det skulle behövas mer än hela Nya Zeeland för att framställa mat åt dem varje år. Varje katt ska enligt undersökningen ha ett större avtryck i miljön än en Volkswagen Golf.