Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den del av Nestes raffinaderi som är helt tillägnat HVO100-produktion.Den del av Nestes raffinaderi som är helt tillägnat HVO100-produktion.Den del av Nestes raffinaderi som är helt tillägnat HVO100-produktion.
Den del av Nestes raffinaderi som är helt tillägnat HVO100-produktion. Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

HVO100 kan spara 1 miljard ton olja i framtiden

Premium Finska bränsleföretaget Neste är världens största producent av det syntetiska bränslet HVO100. Deras framtidsvisioner är stora och enligt kalkyler kan HVO100 spara in på över en miljard ton olja till år 2040. Teknikens Värld besökte Nestes raffinaderi, som är Nordens största, för att ta reda på mer om produkten.

Neste är ett finskstartat bolag som i huvudsak producerar bensin, diesel, olja, kemikalier och plast sedan 1965. I Finland drev de två raffinaderier, varav de stängde det ena för tre år sedan för att ge mer utrymme åt forskning, utveckling och produktion av förnybara produkter. 2007 startade företaget nämligen sin resa mot koldioxidneutralitet – och produktionen av det förnybara dieselbränslet HVO100.
Till mitten av 2030-talet har man som mål att råoljeproduktionen ska upphöra helt. Detta gäller den kvarvarande anläggningen, i Borgå, som är Nordens största raffinaderi.