Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai förvandlar ön Jeju till vätgasparadis

Hyundai Motor Group är en av de tillverkare som satsar mest på bränsleceller och vätgas. Nu har de siktet inställt på en ö utanför Sydkoreas fastland som man vill förvandla till ett vätgasparadis.

Hyundai planerar att förvandla ön Jeju utanför Sydkorea till ett vätgasdrivet samhälle. Om allt går enligt plan ska omkring 1 700 vätgasdrivna fordon trafikera ön år 2030 i ett projekt som är en del av Sydkoreas mål att bli en föregångsnation för vätgas.

I dagsläget finns inga vätgasdrivna fordon alls på ön och det finns heller ingen infrastruktur för vätgas, men Jejus styre har satt som mål att ön ska vara koldioxidneutral senast år 2030 och en stor del av det ska uppnås genom att ställa om alla transporter till vätgas. Hyundai planerar att leverera 1 200 vätgasdrivna personbilar, 200 sopbilar och 300 bussar till ön.

Det första steget är att ställa dit mobila vätgasstationer för att kunna tanka bränslecellsuven Hyundai Nexo och nästa år kommer de första bussarna. Om tre år planerar man att kunna framställa vätgas lokalt på ön i en anläggning för elektrolys, där man använder el från vind- eller solkraft för att spjälka vatten i vätgas och syrgas. Förhoppningen är att anläggningen ska kunna producera drygt 1 000 ton klimatneutral vätgas år 2026.