Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Hyundai uppges sluta utveckla förbränningsmotorer

Nya uppgifter gör gällande att Hyundai-gruppen planerar att dramatiskt minska antalet förbränningsmotorer i modellutbudet för att kunna frigöra resurser till en större satsning på elektriska fordon.

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar om den sydkoreanska biltillverkarens framtidsplaner. Enligt källor till sajten kommer Hyundai-gruppen att reducera antalet fossilbränsledrivna motorer med 50 procent – detta efter att ledningen kommit överens om denna nya strategi under mars månad.

Planen är att i stället investera stora summor på eldrivna bilar, batterier och bränsleceller. Detta bekräftas delvis av ett mejl från Hyundai till Reuters där företaget meddelade att man nu accelererar utvecklingen av miljövänliga alternativ som vätgasfordon och elbilar. Man kommer dessutom försöka förbättra effektiviteten på de förbränningsmotorer som blir kvar i utbudet.

Företaget ämnar att gradvis expandera antalet batteridrivna elbilar på viktiga marknader som USA, Europa och Kina med ett mål om att bli helt elektrifierade till 2040. Ett mål som delas med andra märken som Honda, Volvo Cars och Ford. 

Hyundai-gruppen siktar på att sälja runt en miljon elbilar per år till 2025, vilket hade utgjort en marknadsandel på tio procent av den globala elbilsmarknaden. De stora kostnaderna för att utveckla elmotorer och utöka batteriernas räckvidd har, enligt Reuters uppgifter, lett till man inte längre kommer investera i traditionella motorer. 

En källa berättar att Hyundai-gruppen har slutat utveckla nya drivlinor för bilar med förbränningsmotorer, och skiftet till enbart eldrivna modeller kommer ske inom sex månader. Hur pass riktiga Reuters uppgifter är lär vi få reda på inom kort.