Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai utvecklar avancerad ljud- och brusreducering för tystare bilar

Nissan har utvecklat ett nytt ljudisolerande material för att sänka vägbuller i bilar. Nu går Hyundai ett steg längre med ett avancerat system för reducering av oönskade ljudvågor. Tekniken, som kallas RANC, kan sänka ljudnivån med hela 3 dB.

När allt fler kör på el blir vägljudet allt mer störande i bilar. Hyundai har utvecklat en teknik som kallas Road Noise Active Noise Control, RANC. Ljud- och brusreduceringssystem har vi sett tidigare, bland annat har Ford använt det i några år, men enligt Hyundai har deras RANC en teknik som klarar att plocka bort oönskat ljud ännu lite bättre.

Tidigare har Hyundai använt ANC för att aktivt plocka bort oönskat ljud. Med hjälp av en dator som känner av oönskade ljudvågor och reducerar dem med hjälp av nya ljudvågor som tar ut de oönskade har motorljudet i kupén reducerats med hjälp av ANC.

Nu tar Hyundai samma teknik för att snabbt känna igen ljud från vägbanan och reducerat bort det. Förutom att Hyundai kan skapa en tystare kupé så består ANC och RANC av lättare komponenter än traditionell ljudisolering.

LÄS MER: Grafen ska få Fords bilar tystare

I tidigare ANC-system reagerade datorn relativt långsamt varför systemet fungerade allra bäst när det oönskade ljudet var konstant. Men i nya RANC-systemet reagerar datorn, tack vare en ny och snabbare ljudsensor, inom 0,002 sekunder vilket är snabbare än den tid det tar för ljudet att nå örat. Därmed kan RANC reagera mer eller mindre i realtid och därmed plocka bort oljud som dyker upp momentant.

Enligt de tester som Hyundai gjort har ljudet i kupén minskats med 3 dB vilket i praktiken betyder en halvering av oljudet.

De första bilarna som byggs med nya RANC-tekniken blir de nya Genesis-bilarna, alltså Hyundais lyxbilsmärke som tyvärr ännu inte säljs i Sverige.