Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

IBM utvecklar luftbatteri med 80 mils räckvidd

En av de största problemen med de elbilar som finns på marknaden i dag är batteriernas begränsade räckvidd. Nu har dock amerikanska IBM goda förhoppningar om att utöka räckvidden – med hjälp av luft!

Dagens elbilar har kanske inte på något allvarigt sätt utgjort ett hot mot de traditionella bränslena, mycket på grund av den begränsade räckvidden som batterierna medger. Ska bilen ha en lång räckvidd har batterierna blivit både tunga och dyra.

Dagens främsta batterityp, litium-jon-batterier (Li-ion), är skrymmande och ger sällan en räckvidd över 15 mil. I bästa fall. Nu hävdar dock amerikanska företaget IBM att de har funnit en lösning på problemet, som ska låta elbilar få en räckvidd i klass med vanliga bensindrivna bilar – med hjälp av luft!

Den nya batteritypen innehåller fortfarande litium, men konstellationen kallas nu alltså litium-luft (Li-air). I teorin ska tekniken innebära en energidensitet över 1000 gånger högre än dagens litium-jon-batterier, vilket är nästan lika bra som energidensiteten hos bensin. 

Skillnaden mot dagens batterier hittar vid vid den positiva elektroden i cellen. I dag använder batterier metalloxider, i de nya litium-luft-batterierna används i stället en elektrod av kol, som är betydligt lättare. Kolet reagerar vid red-ox-reaktionen med syret i luften för att utveckla en elektrisk ström. Problemen tidigare har varit att syret även har reagerat med batteriets elektrolyt, vilket har gjort att användning bilar varit knepig, eftersom batterierna inte hållit för upprepade uppladdningar.

Det som nu ingenjörerna på IBM:s laboratorier i San José, Kalifornien, och Zürich, Schweiz, säger sig ha lyckats med är att utveckla en ny typ av mindre reaktiv elektrolyt, vilket således kan göra användning i bilar möjlig. IBM räknar med att ha en fullskalig prototyp färdig till någon gång nästa år, och färdiga, kommersiella batterier redo till år 2020.