Inbyggd däckdusch i nya Mercedes
Däcktemperaturen ska regleras med duschar i hjulhusen. Det verkar nästan lite futuristiskt. Och inte helt genomtänkt. Men så är det väl med de flesta av bilbranschens många innovationer i början.
Däcken är en av de viktigaste beståndsdelarna på en bil. Det finns flera faktorer som påverkar däckens egenskaper, så som exempelvis gummiblandningen, mönstret och mönsterdjupet. En annan viktig faktor är däckens temperatur. För kalla däck en kall vinterdag eller för varma däck en varm sommardag kan påverka bilens köregenskaper drastiskt.
Optimalt vore att kunna reglera däckens temperatur efter rådande väderlek och körsituation, och detta har biltillverkaren Daimler, som bland annat äger Mercedes-Benz, tagit fasta på. Enligt patentet som har läckt ut är tanken att sensorer ska känna av däckens temperatur och att vatten sedan ska kunna användas för att reglera den.
Regn- och smältvatten ska tas tillvara på via bilarnas fram- och bakruta och lagras i tankar. I hjulhusen sitter spraymunstycken som duschar däcken när temperaturen avviker från det optimala. När däcken blir för varma kyls de ner med kallvatten och när de är för kalla en kylig vinterdag kan de få hjälp att värmas upp med varmvatten, som i sin tur värmts upp av motorns kylaggregat.
Hur systemet ska fungera på kallare breddgrader, så som våra, när det är minusgrader inblandade, framgår inte. Troligtvis är det inte enbart vatten som däcken ska duschas med, utan även något som gör att vätskan inte fryser. Men spontant känns det ändå oerhört riskfyllt att spruta vatten, oavsett blandning, på ett däck när yttertemperaturen är så pass låg att det redan innan innebär risk för halka.
När den nya tekniken med "däckduschar" kan tänkas bli verklighet är okänt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se