Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NCC

Inflationen stoppar Sveriges första elväg

Trafikverket har beslutat avbryta upphandlingen för Sverige första permanenta elväg. Orsaken är dyrare anbud än beräknat. 

Tanken var att bygga Sveriges första permanenta elväg längs E20 på sträckan Hallsberg–Örebro. Men nu blir den frågan hängande i luften, för Trafikverket har beslutat att avbryta upphandlingen sedan de anbud som inkommit legat högt över vad som verket budgeterat. 

Bakom de avsevärt högre projekterade kostnader än vad man hade förväntat sig ligger bland annat det rådande omvärldsläget med sämre materialtillgång och inflation. 

– Det här är inte det scenario vi hade föreställt oss men det var ett nödvändigt beslut. Det här beslutet drabbar både oss, våra leverantörer och samarbetspartners, säger biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram Kenneth Natanaelsson i ett pressmeddelande. 

Fortfarande har Trafikverket för avsikt att förverkliga en elväg i framtiden. Projektet går nu in i en analysfas för att undersöka hur kostnaderna kan reduceras. 

– Under de år vi arbetat med det här projektet har vi tillsammans med branschen lärt oss av varandra och kommer fortsätta att göra det. Att upphandlingen avbryts är tråkigt men vi arbetar vidare för att kunna bygga elvägen längre fram, säger Kenneth Natanaelsson.