Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En Iveco-lastbil försedd med teknik från Plus ska testas för utveckling av autonom körning.
En Iveco-lastbil försedd med teknik från Plus ska testas för utveckling av autonom körning.
En Iveco-lastbil försedd med teknik från Plus ska testas för utveckling av autonom körning.
En Iveco-lastbil försedd med teknik från Plus ska testas för utveckling av autonom körning. Foto: Aldo Ferrero / Iveco

Iveco ska testa automatiserade lastbilar

Lastbilstillverkaren Iveco ska samarbeta med företaget Plus kring testning av högautomatiserade lastbilar. Syftet är att samla in vägdata och så småningom börja designa en potentiell produktion av sådana självkörande fordon.

Iveco och Plus, ett teknikföretag specialiserat på autonom körning, har nyligen startat ett samarbete. Det går ut på offentlig vägtestning av deras gemensamt utvecklade högautomatiserade lastbilar. Testningen kommer ske i Tyskland, men är intressant även i Sverige menar den nordiska chefen Håkan Jönsson.

– Iveco Sverige följer projektet noga och vi ser fram emot att se självkörande Iveco-lastbilar på våra breddgrader. Första steget blir de nya GSR-reglerna (General Safety Regulation) från EU som träder i kraft i juli 2024, där ett antal säkerhetssystem kommer att krävas enligt lag, säger han i ett pressmeddelande.

Testerna kommer handla om bland annat att samla in vägdata för att validera företagens olika verksamheter kring autonom körning och det ska leda till att påbörja skisser på framtida fabriksproduktion av självkörande lastbilar.

Man vill genomföra tester på olika sorters terräng och väg- och väderförhållanden och därför anser man att Tyskland är en bra start. Det ska så småningom utökas till Österrike, Italien och Schweiz de kommande månaderna. Varje land har sina olika vägar, väderförhållanden och således även körscenarier.

Testerna kommer utföras med en Iveco-lastbil som är försedd med teknik från Plus.