Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar Land Rover utvecklar ögonstyrda vindrutetorkare

Brittiska Jaguar Land Rover har sökt patent på ett system som med hjälp av mätning av ögonrörelserna kan aktivera bakrutans vindrutetorkare per automatik för fri sikt när det behövs som mest.

Det är inte många bilister som under blöta dagar på vägarna har bakre vindrutetorkaren konstant påslagen. Om man har den aktiverad så är det på intervalläget. Nackdelen då är att bakrutan sällan är ren de gånger man slår ett öga på bakomvarande trafik genom innerbackspegeln. Man lyckas alltid titta när rutan är som skitigast under ett intervall.

Patentansökan

Jaguar Land Rover ser ut att vara en lösning på spåren. De har nämligen lämnat in en patentansökan (se bild här intill) i USA för ett system som automatiskt låter bakre vindrutetorkaren svepa just när man behöver det som mest. Systemet bygger på det Driver Monitoring System (DMS) som man visade upp i en Jaguar F-Type på elektronikmässan CES 2015 i januari. Sensorer och kameror i bland annat ratten känner av förarens huvud- och ögonrörelser, även om ögonen döljs bakom solglasögon.
När förarens ögon riktas mot innebackspegeln aktiveras bakre vindrutetorkaren och sikten bakåt blir fri från smuts och väta som annars täcker bakrutan. Systemet är aktivt när bakre vindrutetorkaren är satt till normala intervalläget för att inte torkararmen ska behöva jobba i onödan under exempelvis soliga dagar.

Hur Jaguar Land Rovers DMS-system fungerar ser du i filmen nedan. Du ser dock inte själva biten med automatisk vindrutetorkare som styrs med ögonen eftersom den delen av systemet inte var presenterad när tekniken visades upp och filmen spelades in.

Ögonstyrda funktioner i våra bilar ser ut att vara nära stora grej. Det var inte många veckor sedan Opel presenterade sitt system med adaptiva strålkastare som lyser upp dit ögonen riktas

. I filmen nedan ser vi även andra exempel på vad tekniken kan användas till.

https://youtu.be/obPnLufAu7o