Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar ska utöka utvecklingen av autonom teknik.Jaguar ska utöka utvecklingen av autonom teknik.Jaguar ska utöka utvecklingen av autonom teknik.
Jaguar ska utöka utvecklingen av autonom teknik. Foto: Jakub Maciejewski / Wikimedia

Jaguar satsar på autonom körning

Jaguar Land Rover meddelar att de ska öppna tre nya ingenjörsnav i Europa för autonom teknik. Det är en del av märkets samarbete med AI-företaget Nvidia.

Allt fler satsar på teknik för autonoma fordon och senast i ledet är Jaguar Land Rover, som nyligen gick ut med att företaget ska öppna tre nya så kallade ingenjörsnav. Naven blir belägna i München (Tyskland), Bologna (Italien) och Madrid (Spanien).

Syftet är att fortsätta utveckla självkörande system för Jaguars nästa generation av fordon. Tillverkaren har sedan tidigare sex nav i USA, Kina och Europa. De nya hubbarna är också en del av partnerskapet med Nvidia, som själva kallar sig ett AI-företag, men som de flesta känner till genom gamingvärlden. Detta partnerskap startades redan förra året.

Anledningen till att ännu fler europeiska platser valdes för de nya naven är tillgängligheten av digitala ingenjörsspecialister. Jaguar beräknar att nästan 100 ingenjörsjobb kommer skapas vid de nya hubbarna och deras fokus kommer vara att ”utveckla förarassistanssystem och artificiell intelligens för framtidens självkörande bilar”.

Målet är att komma ikapp alla andra biltillverkare som sysslar med samma typ av teknik, inte minst Tesla. Redan 2025 planerar man att lansera sina nya AI-system.