Foto: JW Photography

Jaguar utvecklar fönster som öppnas vid beröring

Framtidens bilar verkar snart inte ha några knappar kvar. Pekskärmar kommer på bred front och nu rapporteras det att Jaguar ska skippa knapparna till fönsterhissarna.

Tänk dig att du ska öppna sidofönstret i din framtida Jaguar. Du letar förgäves efter knappen att trycka på eller dra i. Du tar fram instruktionsboken och läser dig till att du öppnar fönstret genom att beröra det.

Så kan det gå till inom en snar framtid eftersom Jaguar utvecklar fönster som öppnas och stängs genom beröring i stället för med knapp. Det är Jaguars designchef Ian Callum som på Detroitsalongen avslöjade för Autoblog att den brittiska biltillverkaren utvecklar tekniken som ska ersätta knapparna.

– Om du vill öppna fönstren så rör du glaset på en specifik yta och du bara släpper ner dem. Detta är under utveckling just nu, det kommer, säger han till Autoblog.

Knappen för öppning av handskfack i Jaguar XF trilskade ofta. Foto: Glenn Lindberg

Om det är beröring av olika ytor för att öppna respektive stänga, eller om det exempelvis handlar om att svepa fingret upp eller ned är oklart. Vad som däremot står klart är att tekniken måste vara bättre kalibrerad än Jaguars tidigare beröringskänsliga ”knapp” för öppning av handskfacket (de gick ifrån den lösningen efter några år).

Hur Jaguar tänker sig fingeravtryck på rutorna vet vi inte heller, men förmodligen har de en lösning för att motverka ”kladd”.

Morgondagens bilar ser alltså ut att bli av med knappar och vred i större utsträckning än vad vi konsumenter kanske vill. Tycker du att utvecklingen mot en knappfri värld i bilarna är rätt väg att gå?