Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kalifornien redo att förbjuda bensinbilar 2035

Nu bekräftas att delstaten Kalifornien i USA är redo att fasa ut försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035, ett förslag som presenterades för två år sedan. Under torsdagen godkändes de nya reglerna av California Air Resources Board, rapporterar Automotive News.

För två år sedan tillkännagav den demokratiska guvernören Gavin Newsom målet om att förbjuda nya bensin- och dieselbilar i staten Kalifornien från och med 2035. Det var en så kallad verkställande order, men de nya reglerna krävde en fast tidsplan för att kunna godkännas. Biltillverkare måste helt enkelt öka sin försäljning av elbilar i tillräckligt stadig takt.

Och nu har förslaget klubbats av California Air Resources Board, som anser att det är möjligt. ”Domen” är något som kan påskynda övergången till elfordon i hela USA om andra stater följer efter. Det är vanligt att en rad andra delstater följer Kaliforniens standarder för bilutsläpp.

Kalifornien är födelseplatsen för Tesla och är sedan länge redan landets främsta marknad för just elbilar. Det kan därmed tänkas rimligt att det är där man skulle klubba ett sådant här förslag.

Tesla är starkt förknippat med Kalifornien.

De nya reglerna innefattar årliga mål för andelen sålda ”nollutsläppsbilar”, där det till en början handlar om 35 procent 2026 och till 2030 vill man nå 68 procent. Anledningen till att man kallar det nollutsläppsbilar är för att det inte enbart är elbilar som räknas in, utan även laddhybrider och vätgasbilar.

Kalifornien har i dag ett eget incitamentsprogram där man erbjuder rabatter på upp till 7 000 dollar (motsvarande strax över 70 000 kronor) vid köp av nollutsläppsfordon – med andra ord likt den svenska miljöbonusen. 

El utgjorde mindre än sex procent av nybilsförsäljningen i USA under det första halvåret i år, enligt den amerikanska bilinformationstjänsten Edmunds. Och priset för elbilar är högre än förbränningsmotorbilar. Dessutom är bilbranschen kritisk till fasta försäljningsmål, men Jessica Caldwell, analytiker på Edmunds, kommenterar:

– Om biltillverkare kan ta upp produktionen, tillräckliga investeringar görs i laddinfrastruktur och elnätet, och ekonomiska incitament kan göras mer tillgängliga, borde denna milstolpe vara uppnåelig – om inte överträffbar.

Kalifornien är inte ensamt om att vilja ha ett förbud mot nya bensin- och dieselbilar, det diskuteras i flera länder och enskilda städer. Även i Europa ska förbränningsmotorbilar förbjudas från och med 2035, något som beslutades tidigare i somras.