Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Foto: GAC

Kinesisk ammoniakmotor lovar noll koldioxid

Kinesiska GAC har visat en motor som drivs av ett annorlunda bränsle. Därigenom blir utsläppen av koldioxid obefintliga. Kanske blir den ett alternativ till elbilen. 

Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser från transportsektorn. Utöver de redan etablerade metoderna att tanka biobränsle eller använda elbilar med litiumjonbatterier har vi också sett vätgasdrivna bränsleceller och hört talas om syntetiska bränslen till vanliga förbränningsmotorer. 

Nu har den kinesiska biltillverkaren GAC visat upp ännu ett alternativ: den ammoniakdrivna motorn. Eftersom ammoniakmolekylen inte innehåller några kolatomer uppstår ingen koldioxid, oförbrända kolväten eller sot vid förbränning av ammoniak. Det enda som kommer ut ur avgasröret är kvävgas och vatten, åtminstone vid fullständig förbränning. Sanningen är att det normalt också produceras stora mängder kväveoxider som kommer att behöva renas på något sätt. 

Enligt GAC ska deras ammoniakmotor vara den första personbilsmotorn i världen som drivs av ammoniak. Idén är dock inte ny, ammoniak har föreslagits som bränsle i flygplansmotorer och inom sjöfarten finns långt gångna planer på att bygga fraktfartyg med tvåtakts ammoniakmotorer. 

GAC:s ammoniakmotor släpper inte ut CO2.GAC:s ammoniakmotor släpper inte ut CO2.GAC:s ammoniakmotor släpper inte ut CO2.
GAC:s ammoniakmotor släpper inte ut CO2. Foto: GAC

Som bränsle är ammoniak lite knepigt. Det har lägre energidensitet än till exempel diesel, den ligger på runt en tredjedel. Sedan brinner det högst motvilligt, man behöver ha en i det närmaste perfekt blandning av ammoniak och luft och helst en katalysator närvarande för att få till en förbränning. 

Samtidigt har ammoniak en låg flamtemperatur och ett oktantal om 120. Därigenom kan man använda det i motorer med ett högt kompressionsförhållande, vilket gagnar verkningsgrader. 

Hur GAC har gått tillväga för att få sin ammoniakmotor att fungera eller vilket kompressionsförhållande den har får vi inte veta. Däremot ska det handla om en fyrcylindrig tvålitersmotor på 163 hästkrafter. De säger vidare att cylindertrycket i motorn ska vara tillräckligt högt för att det inte ska produceras onödigt mycket kväveoxider. 

Då återstår egentligen bara frågan när den kommer i produktion och vi kan börja tanka våra bilar med ammoniak. Svaret är förmodligen: aldrig. Ammoniak är giftigt och skulle behöva en helt ny infrastruktur för att kunna hanteras på ett sätt som inte är skadligt för människor och miljö. Men man ska förstås aldrig säga aldrig.