Kinesiska BYD blir radiostyrd via nyckeldosan

Har du någon gång önskat dig att din bil kunde köra fram sig själv åt dig. Nu är det nästan verklighet hos kinesiska BYD Su Rui, den är nämligen radiostyrd – via nyckeldosan.

Tänk dig att det hällregnar ute och att bilen står parkerad tio blöta meter bort. Hittills har alternativet varit att springa till bilen och härda ut vätan du utsätts för på vägen. Är du spekulant på kinesiska BYD Su Rai, en relativt alldaglig sedanmodell som lanseras på hemmamarknaden nu i dagarna, kan du dock få ändring på detta. Bilen är nämligen radiostyrd – via sin egen nyckeldosa.

Nyckelklumpen är en vit glasklädd sak med de vanliga lås- och lås upp-knapparna, men har också en utskjutbar nederdel som döljer en panel i metallfinish med pilknappar för styrning och en röd knapp (som vi gissar är start/stoppknapp för motorn). Hastigheten är av säkerhetsskäl begränsad till två km/h, och räckvidden till tio meter. BYD säger att systemet kan vara användbart vid parkering och just när det regnar ute. Vi gissar att det även är gångbart för att undvika böter när parkeringstiden gått ut eller för att skrämmas med vänner.

Till Sverige och Europa lär nog inte systemet komma, på grund av våra lagar och regler. Kanske är det tur ändå, det är lätt att lista ut vad som kan hända om uppsikten för manövreringen är begränsad eller om ett barn hittar fjärrkontrollen med tillhörande ”rolig leksak”. Vi antar dock att kinesiska hackare redan är i full färd med att hitta ett sätt att ta bort fartspärren i systemet.

Hur systemet fungerar någorlunda i aktion kan du se i filmklippet nedan, från premiärvisningen på bilsalongen i Peking tidigare i år.

https://youtu.be/3Utb0vDEVZo?width=575&height=353