Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Twitter

Klimataktivister gav sig på 100-talet bilar i Göteborg

142 suvar stod utan luft i däcken i Göteborgs finare kvarter i morse. Bilarna hade attackerats av en klimataktivistgrupp vid namn The Tyre Extinguishers. De uppmanar folk till att bland annat cykla eller promenera.

Minns du Asfaltsindianerna (Asfaltsdjungelns Indianer) som härjade i Sverige för omkring 15 år sedan? Det var en grupp aktivister som gav sig på parkerade suvar genom att släppa ut luften ur däcken. Ofta sattes även en lapp fast på vindrutan där det stod att läsa att biltypen var klimatvidrig.
Nu har Asfaltsindianerna fått en uppföljare i form av The Tyre Extinguishers som tidigare i år har härjat i bland annat Storbritannien samt USA och som nu har kommit till Sverige.

I morse drabbades många suvar längs med Kungsportsavenyn i Göteborg, ett centralt område som enligt klimataktivistgruppen är bland det mest välbärgade i rikets näst största stad.
Enligt aktivisterna var det 142 suvar som fick sina däck tömda på luft och som i många fall hämtades av bärgningsbilar. Även elektriska suvar drabbades. Suv som suv, menar klimataktivisterna.

På bilarna placerade de en orange lapp med rubriken ”Varning – din bränsleslukare dödar”.
Vidare stod det på lappen, som de informerat om på sitt Twitter-konto, som följer:

”Vi har tömt ut luften ur ett eller flera av dina däck. Du är säkert arg, men ta det inte personligt. Det är inte du, det är din bil.

Vi gjorde detta eftersom det har enorma konsekvenser för andra att du kör runt i stadsområden med ditt massiva fordon. 

Bilföretag försöker övertyga oss om att vi behöver stora bilar. Men stadsjeepar och andra stora bilar är en katastrof för vårt klimat. Skiftet mot SUV:ar är den näst största orsaken till den globala ökningen av koldioxidutsläpp under det senaste decenniet – mer än hela flygindustrin. 

Världen står inför en nödsituation för klimatet. Enligt FN dör redan miljoner människor av orsaker relaterade till klimatförändring – torka, orkaner, översvämningar, migration, svält. Hittills har inverkan på dig förmodligen varit minimal. Vi behöver akuta åtgärder för att minska utsläppen omedelbart. Vi tar saken i egna händer eftersom våra regeringar och politiker inte gör det. 

Även om du inte bryr dig om konsekvenserna för människor långt borta från dig, har det också konsekvenser för dina grannar. SUV:ar orsakar mer luftföroreningar än mindre bilar. SUV:ar är mer benägna att döda människor än vanliga bilar vid kollisioner. Psykologiska studier visar att SUV-förare är mer benägna att ta risker på vägen. SUV:ar är onödiga, en ren fåfänga. 

Det är därför vi har vidtagit denna åtgärd. Du kommer inte ha några svårigheter att ta dig runt utan din bränsleslukare, ta en promenad, använd cykel eller kollektivtrafik. 

(Kör du hybrid eller elbil? Dessa är fortfarande förorenande, farliga och orsakar trafikstockningar. Se mer på vår hemsida)”

https://twitter.com/T_Extinguishers/status/1528665221631553536

På aktivistgruppens hemsida kan man läsa om varför de agerar som de gör samt hur man känner igen en suv, inklusive några exempel på vanliga suvar (innehåller några få bilder på suvar från Land Rover, Volvo, Nissan, Toyota och Jeep), och instruktioner om hur man tömmer luften ur ett däck.