Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IAA

Klimataktivister planerar förstöra bilmässan i München

Tyska bilmässan IAA ska gå av stapeln i München om en månad och förhoppningen var att det skulle gå relativt smärtfritt efter ett år av pandemi bakom sig. Så blir det dock inte vissa protesterare får bestämma som mobiliserat online i syftet att störa mässan och få fram sitt budskap om att rädda klimatet från bilarnas inverkan.

Efter att ha tvingats ställa in i fjol på grund av pandemin är nu den tyska bilmässan IAA tillbaka i delvis nytt format och på fullständigt ny plats. Frankfurt, där salongen hållit till i många år, har förbytts mot München som nu är redo för att ta emot stora delar av bilindustrin när showen drar i gång den 7 september.

Några andra som arrangörerna kan behöva förbereda sig på att ta emot är en knippe missnöjda klimataktivister. Dessa har samlats online under en hashtagg som på svenska ungefär betyder något i stil med: ”#blockaIAA – ta bort makten från bilföretagen, skydda miljön”. Nu planerar aktivisterna för att förstöra, eller åtminstone störa mässan.

Salongen har fått skala av i storlek och många stora märken som exempelvis Opel kommer lysa med sin frånvaro under mässan. Arrangörerna VDA hade hoppats att det avskalade formatet ihopkopplat med ett fokus som inte enbart sträcker sig till bilar utan även rör individuell mobilitet hade räckt för att kunna undvika protester.

En syn som gissningsvis inte hade uppskattats av aktivisterna Foto: Teknikens Värld

Men miljöaktivisterna är inte imponerade av förändringarna. En talesperson för gruppen ”Sands i the Gears” (”Grus i maskineriet”) uttalade sig tydligt i ett mejl om vad man tycker.

– I september står vi i vägen för destruktiv bilgalenskap. Bilindustrin kan försöka att hålla i gång sin framtidslösa affärsmodell, men elbilar är ingen lösning varken ur ett socialt eller ett ekologiskt perspektiv.

Hon fortsätter:

– Vi är helt oreglerade på väg mot en klimatkatastrof. Trots det fortsätter Tyskland att trampa på gaspedalen med ännu större och fetare bilar som täpper till våra vägar, tar bort luften vi andas och höjer temperaturen på klimatet.

Gruppen önskar en ”radikal omvändning” för hur man ser på transport med billösa städer och gratis kollektivtrafik. Medlemmarna är inte obekanta med IAA:s bilmässa då många av dem var med och blockerade entrén när salongen fortfarande hölls i Frankfurt 2019. VDA har i dagsläget inte kommenterat uttalandena.