Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Roman Zaiets / Teknikens Värld / Shutterstock

Kraftigt sjunkande batteripriser

Batteripriser sjönk kraftigt under 2020, visar en ny undersökning. Redan 2023 kan en elbil vara lika billig att tillverka som en bensinbil. Men trots det tror branschbedömare på fortsatt stabila priser på både nya och begagnade elbilar.

Priserna för elbilsbatterier sjunker allt snabbare. BloombergNEF, en internationell konsultfirma specialiserad på ny teknik, har just släppt sin årliga rapport över prisutvecklingen för elbilsbatterier och noterar ett rekord. För första gången har en tillverkare noterat ett komplett pris på under 100 dollar per kilowattimme (kWh), alltså under 820 kronor per kWh för ett komplett batteri. Det var så mycket batterierna kostade för en kinesisk elbusstillverkare.
Genomsnittspriset för batteriet i elektriska personbilar ligger på 126 dollar per kWh, 1 033 kronor per kWh. Själva battericellen står för merparten av priset, cirka 100 dollar per kWh, eller 80 procent av priset.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.