Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lilla projektorn Navdy gör mobil i bil säkrare

Flera är de bilar som har head up-display som tillval eller standardutrustning. Saknar du det, eller tycker du inte att den når dina krav? Ja, då kan den lilla projektorn Navdy vara ett alternativ.

https://youtu.be/pKL4PJICS40

Att visa saker i vindrutan blir allt vanligare. Fördelarna är flera, utrymmet är stort och det gör att du inte behöver ta ögonen från vägen. Flera är de bilar som sedan ett antal år har gått att få med head up-display som tillval eller standardutrustning, och snart kommer Jaguar med sin ”aktiva vindruta”, 

som kan visa information projicerad på hela rutans bredd.

Saknar du aktiv vindruta eller head up-display, eller tycker du att den du har inte lever upp till den nivå du önskar dig – vad gäller koppling till navigationssystem eller mobiltelefon – då kanske Navdy är något för dig. Navdy, som har skrivits om i flera webbtidningar med teknikinriktning så som Mashable och Wired, är helt enkelt en eftermonterad liten projektor, som visar information i framrutan.

Navdy kopplas till din mobiltelefon och du kan, med hjälp av handrörelser och röststyrning, bland annat svara på telefonsamtal, dela din position, sms:a eller twittra. Hur pass bra det fungerar får vi säkert anledning att återkomma till, tidigare försök med röststyrning i bil har ofta krävt ett väl artikulerat och högljutt tal.

Därtill finns inte Navdy riktigt på marknaden än. Likt många andra potentiella tekniska innovationer ska Navdy, vars promotionsfilm du kan se ovan, finansieras helt eller delvis med hjälp av crowdfunding. Så antingen kan du förhandsbeställa en nu, och hoppas att du får en så småningom, för 299 dollar (motsvarande cirka 2 000 kronor) eller vänta och se om den blir av – och då betala 499 dollar (3 500 kronor). Eller vänta något år ytterligare, på att din nästa bil har samma teknik redan inbyggd – det kommer att komma!