Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lotus visar hur man bantar bilar

Lotus Engineering visar i en kommande studie hur en bil kan bli uppåt 40 procent lättare och nära 23 procent bränslesnålare utan större kostnader för biltillverkare.

I en kommande rapport från amerikanska myndigheten California Air Resources Board, CARB, har man tagit hjälp av brittiska Lotus Engineering för att ta reda på hur man bygger en så lätt bil som möjligt, utan att göra avkall på funktion, form eller kostnad, skriver Autonews.

 Som exempel fick Lotus crossovern se över en 1 835 kilo tung Toyota Venza. Resultatet blev en 36 procent lättare bil. Då var Toyotan i så kallad body-in-white, det vill säga utan rörliga delar som dörrar, motorhuv, baklucka eller stolar. I det skicket hade Toyotan över 400 delar, vilket Lotus lyckades plocka ner till färre än 170, genom att färre komponenter fick flera funktioner.

 Genom att använda färre delar sänktes i samma veva totalkostnaden på bilen, pengar som Lotus skulle välja att använda för att köpa dyrare material som magnesium, aluminium höghållfast stål och kompositmaterial till ramen.

 Nu kommer CARB använda studien för att övertyga biltillverkare att lägre vikt är ett effektivt sätt att göra bilar mer bränsleeffektiva. Lotus Engineerings Nordamerikachef Darren Somerset hävdar i en intervju med Autonews att en tio procent lättare bil sänker bränsleförbrukningen med mellan sex och åtta procent.

 –Det är ett väldigt starkt budskap att det är möjligt att reducera massa på ett fordon på ett kostnadseffektivt sätt, om man ser problemet ur ett större perspektiv. Om man bara byter tunga material mot lätta material på komponentnivå kommer kostnaderna dra iväg okontrollerat och man kommer inte ha en bra affärsmodell.

 Lotus kom fram till att om vikten på en bilmodell minskar med 38 procent, givet en årsvolym på 50 000 bilar, kommer bränsleförbrukningen sjunka med 23 procent samtidigt som tillverkningskostnaderna ökar med tre procent.