Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Michelins luftfria däck Uptis rullar nu på franska vägar.Michelins luftfria däck Uptis rullar nu på franska vägar.Michelins luftfria däck Uptis rullar nu på franska vägar.
1 AV 2
Nu har vi kört in däcken vars dubbar sticker ut för långt
2 AV 2
Michelins luftfria däck Uptis rullar nu på franska vägar.
Foto: Jerome Cambier / Michelin

Luftfria däck rullar nu i Europa

Nu rullar Michelins luftfria däck Uptis även i Europa, efter att först ha nått den asiatiska marknaden. Det är franska posten som får testa däcken på 40 fordon i två år.

Flera har varit skeptiska till dem, men trots det är det flera däcktillverkare som satsar på luftfria däck. Michelin är ett av dem och vi har tidigare skrivit om deras variant, Uptis. I vintras rapporterade de att de första luftfria däcken börjat rulla på Singapores vägar. Nu finns de även på europeiska vägar, närmare bestämt i Frankrike.

Det är franska La Poste, en postverksamhet som namnet antyder, som ska få de luftfria däcken monterade på totalt 40 fordon fram till slutet av 2024. Tre bilar har redan fått dem och börjat rulla på franska vägar.

‒ Vi är mycket nöjda över samarbetet med Michelin. Deras kunskaper och innovationer har utvecklat vår mobilitet i över ett sekel. Vi levererar brev och paket över hela Frankrike, sex dagar i veckan, och våra brevbärare gör motsvarande 50 jordenruntresor per dag. Vi behöver tillförlitliga fordon som erbjuder total vägsäkerhet samtidigt som vi begränsar vårt miljöavtryck. Vi förväntar oss prestanda och fullständig trygghet av de revolutionerande Michelin Uptis-däcken, säger Philippe Dorge, vice vd för La Poste Groupe med ansvar för brev, paket och tjänster.

Luftfria däck har ingen risk för punktering eftersom det inte finns något däcktryck. Det blir intressant att se om de fungerar tillräckligt bra komfortmässigt och på andra sätt för att i framtiden kunna massproduceras för allmänheten.