Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Magna

Magna visar böjbara karosspaneler

Kanadensiska underleverantören Magna tror sig ha hittat en lösning för att göra bilar mer aerodynamiska. En ny typ av flexibla karosspaneler ska göra det möjligt att minska luftmotståndet utan att kompromissa med designen.

På 2023 års CES-mässa kommer den kanadensiska underleverantören Magna att visa sin nya teknik som kallas Morphing Surfaces. Det handlar om något till synes så enkelt som böjbar plast som ska göra bilar ”halare” i luften.

Att minska luftmotståndet så mycket det bara är möjligt har blivit allt viktigare för att sänka bilars förbrukning, inte minst på elbilar där luftmotståndet inverkar stort på förbrukningen och räckvidden. På många elbilar ser vi aktiv aerodynamik i form av ventiler som kan öppnas och stängas.

1 AV 2
Foto: Magna
2 AV 2
Foto: Magna

Det är dessa ventiler Magna vill ersätta med sina böjbara paneler som består av termoplast och kontrolleras med mekatronik. Magna tycker att de klaffar som öppnas och stängs på många bilar förstör designen och säger att deras böjbara paneler kan minska luftmotståndet med upp till tio procent och därmed förlänga räckvidden med fem procent, utan att förstöra bilens design.

https://www.youtube.com/watch?v=JL2oRxSgx9o

Prototypen som ska visas på CES-mässan i Las Vegas består av en frontspoiler till Ford Mustang Mach-E och de böjbara delarna är inte mer än små plastbitar i de yttre hörnen, men det är inte svårt att tänka sig en nära framtid där större karosspaneler rör på sig för att förändra luftmotståndet under färd.