Foto: VintageBlue

Många svenskar ”fultvättar” sina bilar under påskhelgen

Under påsken tvättar en halv miljon svenskar sina bilar. Hälften av alla gör det hemma – något som släpper ut ett ton tungmetaller i våra sjöar.

Med påsken och värmen kommer årets första stora biltvättarhelg. Totalt kommer en halv miljon svenskar att spola av sina fordon, varav hälften genom så kallad ”fultvätt” på gatan. Det sker på stor bekostnad av miljön.

– Det är inte okej att tvätta bilen på garageuppfarten eller gatan även om det är en påsktradition för många. Ingen skulle väl få för sig att slänga batterierna i hushållsoporna eller att spola ned gamla mediciner i toaletten? Det här är precis lika illa, säger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef på drivmedelsbolaget St1 i ett pressmeddelande.

Tungmetaller ut i sjöarna

Enligt St1 genererar varje fultvätt fyra gram tungmetaller, såsom bly och kadmium, som sedan rinner ner i dagvattenbrunnarna. Förutsatt att det sker 250 000 gånger under påsken handlar det alltså om ett ton skadliga ämnen.

Till sist hamnar det i våra sjöar, menar Anders Finnson, miljöexpert på branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Vill du rädda din närmaste badsjö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i närmaste sjö vilket förstås påverkar vattenmiljön där.

Foto: JLMedia

Höga bötesbelopp

De flesta svenskarna vet om att det är skadligt för naturen att tvätta hemma, enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av OKQ8. Ändå är det hela 71 procent av alla bilägare som gör det minst en gång per år.

Det är inte olagligt, men enligt miljöbalken är det ett brott att uppsåtligen förorena mark, vatten eller luft, och allt fler kommuner inför därför förbud. Jönköping är den kommun som agerat hårdast mot fultvättarna. Där kan böter på 10 000 kronor dömas ut.

Missa inte våra populära bilvårdsguider

Så tvättar du bilen rätt och effektivt

Så avfettar du rätt

Så rengör du dina fälgar effektivast

Så vaxar du din bil för bäst resultat

Så blir skinnklädseln som ny igen

Bästa tvättsvampen för din bil

Samtliga bilvårdsguider