Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Många tror att självkörande bussar och taxibilar skulle göra ett bättre jobb

Alla har vi åkt med busschaufförer och taxiförare som kör illa. Det är förmodligen därför som många svenskar anser att just självkörande bussar och taxibilar kommer att göra världen bättre.

När vi skriver om självkörande bilar brukar motståndet mot den autonoma tekniken visa sig tydligt i kommentarsfälten på teknikensvarld.se. Bilintresserade kommer även framöver att vilja framföra sina fordon på egen hand. Men när det kommer till fordon man åker i, där någon annan kör, är motståndet sannolikt inte lika tydligt.

Mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto har med hjälp av YouGov intervjuat 3 000 svenskar, finländare och norrmän om deras syn på utvecklingen runt AI (artificiell intelligens) och robotiserade funktioner, hur dessa tekniker kommer att påverka framtidens arbetsmarknad (exempelvis tror en klar majoritet, 75 procent, att utvecklingen kommer att göra det svårare att få arbete i framtiden, men 44 procent tror att deras nuvarande arbeten inte är i farozonen under de närmaste tio åren). De fick bland annat frågan om vilka roller i samhället som skulle kunna bli bättre eller till och med mycket bättre om de helt eller delvis ersattes av en AI eller robot.

För svensk del hamnade IT-support i topp med 33 procent av svaren (flervalsfråga). Men på andra plats hittar vi just busschaufförer och taxiförare med 28 procent. Mer än var fjärde svensk tror alltså att buss- och taxiturerna skulle bli bättre om de sköttes av självkörande teknik än med mänsklig hand. Många har förmodligen åkt med i en buss eller taxibil med en dålig förare bakom ratten. Kanske även en och annan snacksalig taxiförare eller otrevlig busschaufför kan ha påverkat resultatet.

LÄS OCKSÅ: Förarlös busslinje igång

Resultat för Sverige

”Vilka av följande funktioner/roller tror du skulle bli bättre eller mycket bättre om de ersattes helt eller delvis av en AI/robot i sin yrkesutövning?”

IT-support 33 %

Bussförare/taxiförare 28 %

Kassörer i matbutiker 27 %

Revisorer 26 %

Kundtjänst 24 %

...

Lokalpolitiker/kommunalråd 23 %

Mäklare 21 %

Statsministerrollen 19 %

Journalister 18 %

...

Advokater 15 %

Min chef 14 %

Läkare 12 %

Lärare 12 %

Sportkommentatorer 12 %