Inte bara elbilar borde få subventioner, menar Mazda.
Inte bara elbilar borde få subventioner, menar Mazda. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Mazda: E-bränslen behöver komplettera elfordon

Syntetiska bränslen borde ges samma subventioner som elbilar. Det menar Mazdas europeiska forskningschef. 

Fordon som drivs av e-bränslen kompletterar snarare än konkurrerar med elfordon och bör betraktas som ett lönsamt alternativ på vägen mot koldioxidneutralitet. Det menar Mazdas forskningschef i Europa, Christian Schultze, rapporterar brittiska Autocar

Det var vid ett seminarium som arrangerats av den brittiska motorbranschtidningen som Schultze pekade på att e-bränslen, som syntetisk bensin, kan användas för att driva den befintliga vagnparken på ett fossilfritt sätt, samtidigt som de också kan ha en viktig uppgift att fylla även i framtida bilar. Detta som ett komplement till elbilar: 

– Det finns för- och nackdelar med båda. Förbränningsmotorer är svåra att göra lika tysta som en elbil, medan långväga resor är svårare att göra med en elbil. Låt oss använda fördelarna med båda teknikerna för att driva framåt koldioxidneutralitet snarare än att satsa på en teknik.

LÄS MER: Porsche bygger fabrik för syntetiska bränslen

Enligt Schultze kan priset på e-bränsle matcha det hos vanlig bensin år 2030, åtminstone om man tar hänsyn till de ökade koldioxidskatter som drabbar fossila bränslen. Han uppmanade också lagstiftare till att ge subventioner liknande de till elbilar också till e-bränslen, och pekade på motorsport som en framkomlig väg för att skänka allmän publicitet åt e-bränslen. 

Det är också någonting som Porsche har tryckt på för och de kommer att börja använda syntetiska bränslen redan nästa år i tävlingsserien Porsche Supercup.