Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda forskar om mikroalger i tanken

Tanka bilen med alger? Mazda forskar tillsammans med universitet och tekniska institut kring mikroalger som bränsle för fordon. 

Världens biltillverkare går mot elektrifiering men Mazda håller fast vid förbränningsmotorn. Tidigare i år presenterade man resultatet av undersökning som visade att 58 procent av de tillfrågade européerna trodde att förbränningsmotorn gick att utveckla än mer. Mazda själva hävdar att deras framtida bilar med bensinmotorer ska vara lika rena som elbilar.

I sitt arbete med att hålla förbränningsmotorn vid liv ingår även forskning kring förnybara bränslen och tillsammans med Hiroshimas universitet och Tokyos tekniska institut forskar man kring ämnet mikroalger. I dag används alger bland annat inom fisk-, läkemedels- och kosmetikaindustrin men redan under 1970-talet började man fundera på att mikroalger skulle kunna ersätta den fossila råoljan.

Mazda räknar med att 95 procent av bilarna som tillverkas 2030 kommer att ha förbrännings- och elmotorer i kombination och att flytande bränsle kommer att dominera marknaden åtminstone till 2040. Därför är förnybart bränsle och mikroalgerna intressant, menar man.

Odlandet av mikroalger kräver lite vatten och plats. USA:s energidepartement uppskattar att 0,42 procent av landet yta skulle tas i anspråk om man skiftade från dagens oljeutvinning till odling av alger – det är mindre än en sjundedel av vad majsodlingarna tog i anspråk år 2000.

Arbetet med mikroalger ingår i Mazdas strategi ”Sustainable Zoom-Zoom 2030” som siktar på att kapa koldioxidutsläppen, inklusive framställning av bränsle, med 50 procent till 2030 och 95 procent till 2050 jämfört med siffrorna för 2010.