Mazda wankelmotor rotationskolvmotor

Mazda ger inte upp wankelmotorn

Mazda har inte längre någon modell med wankelmotor sedan RX-8 lades ned. Men det betyder inte att Mazda och wankel inte ska vara synonymt med varandra i framtiden.

Felix Wankels rotationskolvmotor blev inte den succé som förutspåddes, åtminstone inte på NSU-bilarna som var först ut med tekniken. Driftsäkerheten var i stort sett lika med noll.

 Många andra biltillverkare försökte sig på att få rotationskolvmotorn, eller wankelmotor som den också heter efter sin grundare, till att fungera. Volkswagen och Citroën är två bland många. Men inte heller där blev det någon framgång.

 Först när Mazda under 1960-talet tog sig an motortypen förvandlades mörker till ljus. Mazda löste driftsäkerheten och wankelmotorns fördelar med liten cylindervolym, varvvillighet och mjuk gång fick luft under vingarna. En nackdel stod dock kvar – bränsleförbrukningen.

 Än i dag är just förbrukningen wankelmotorns aber, men det hindrar inte Mazda från att ge upp på den. Sista wankelmotorn från Mazda tillverkades 22 juni 2012. Men vi kan förmodligen se framåt mot en ny generation wankelmotorer från den japanska biltillverkaren. Efter många bud de senaste åren – vi har hört att Mazda ger upp wankelmotorn och att Mazda vidareutvecklar wankelmotorn – berättar nu brittiska Autocar att Mazda fortsätter utvecklingen för att få motorn mer effektiv och för att kunna möta framtida avgaskrav.

 De tror att det finns vinster att göra med mer avancerade tändsystem vilket skulle resultera i mer effekt men också lägre förbrukning.

 En motoringenjör hos Mazda ska ha berättat för den brittiska biltidningen att han skulle vilja se en ny generation rotationskolvmotorer inom fem år men att inga beslut har tagits ännu. Han sa också att de första motorerna skulle tillverkas utan överladdning för att senare kompletteras med turbo om det visar sig vara pålitligt.

 Mazdas chef Takashi Yamanouchi har tidigare fastslagit att så länge han är chef för företaget så ska forskningen och utvecklingen av wankelmotorn fortsätta.

 – Utmanarandan som har gjort oss till världsledande inom rotationskolvmotorer lever och frodas fortfarande hos Mazda.

Så sent som för ett halvår sedan bekräftade herr Yamanouchi att wankelmotorn kommer att uppstå i form av en hybridlösning. Redan i år. Återstår att se vad som händer på den fronten.

 Nedan bjuder vi på ett härligt bildgalleri innehållandes bilar genom tiderna som har en sak gemensam, nämligen wankelmotorn.