Mazda skrotar V6 och satsar i stället på SkyActiv-wankelmotor

V6-motorer rimmar dåligt med Mazda miljökoncept SkyActiv, därför försvinner den japanska biltillverkarens nuvarande sexor till förmån för fyrcylindriga maskiner och wankelmotorer med SkyActiv-teknik.

I höstas meddelade Mazda i ett kortfattat meddelande på Twitter att de inte tänker ge upp på wankelmotorn nu när RX-8, senaste modellen med rotationskolvmotor, har slutat att tillverkas. De sa då att en ny generation wankelmotorer är på gång.

 Amerikanska Car & Driver har haft ett litet snack med Mazda USA-chefen Robert Davis om hur framtiden ser ut och vad wankelmotorns status är.

 Robert Davis berättade att V6-motorerna som finns i dag inte passar in i SkyActiv-tänket. Det var ett tag sedan Mazda erbjöd vinkelsexor i Sverige, men på andra marknader finns de kvar, bland annat i USA i Mazda 6 och i CX-9.

 I stället ska man precis som många andra biltillverkade satsa på fyrcylindriga maskiner och då gärna med överladdning. Men Mazda skulle inte vara Mazda med enbart radfyror. Wankelmotorn, som numera är lite av Mazdas själv, kommer att finnas kvar på ett eller annat sätt och inkorporeras i SkyActiv-konceptet. En ny generation wankelmotor håller på att testas i två olika sammanhang – dels som konventionell motor för direkt drivning av hjulen, och dels som drivning av en elektrisk generator i någon form.

 I år (närmare bestämt 30 april) är det 45 år sedan Mazda tillverkade sin första wankelmotor. Sedan dess har det hänt en hel del med wankeltekniken men kvar står fördelarna med liten cylindervolym, låg vikt och varvvillighet. Främsta nackdelen är högre förbrukning men det har blivit bättre med tiden och senaste wankelmotorgenerationen Renesis kommer att övertrumfas av framtida SkyActiv-wankelmotorn.