Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: bikewalls.com

McLaren kan byta vindrutetorkare mot ultraljud

I stället för konventionella vindrutetorkare planerar McLaren att rengöra vindrutorna på bilarna med ultraljudsteknik från stridsflygplan, avslöjar designchefen Frank Stephenson.

Gummiklädda torkarblad har rengjort bilars vindrutor sedan början av 1900-talet men deras epok kan vara på väg att ta slut. I alla fall hos McLaren där man undersöker möjligheterna att plocka bort vindrutetorkarna helt och hållet från framtida modeller. Det avslöjar McLarens designchef Frank Stephenson i en intervju med Sunday Times.

 Vindrutan ska i stället hållas fri från vatten och smuts genom en skyddande ultraljudssköld. Liknande system är vanligt på stridsflygplan. Vindrutan ska ”täckas” av högfrekventa ljudvågor får vatten, smuts och insekter att studsa bort. Vi kan också se framför oss hur man inte ska behöva skrapa rutan ren från is utan bara slå på ultraljudet och se isen krossas.

 Fördelarna ser ut att vara många. Förutom att mycket effektivt hålla vindrutan ren gör ultraljudstekniken dessutom att luftmotståndet minskar. Eftersom det varken behövs torkare eller torkarmotor sparar man också vikt, dock oklart hur mycket eftersom ultraljudssystemet självklart inte är helt viktlöst.

 Det finns inga uppgifter om när McLaren kan vara redo att lansera ultraljudstekniken men om Frank Stephenson får bestämma så verkar han vilja ha den omgående.

 –Vindrutetorkaren är en uråldrig teknik. Vi har haft dem sedan bilens födelse och det är en av de sista bastionerna inom bildesign som måste övervinnas, säger Stephenson till Sunday Times.

 År 1903 fick amerikanskan Mary Anderson patent på vad som var den första effektiva vindrutorkaren. Vintern 1903 hade Mary Anderson, från Alabama, varit på besök i New York där hon lade märke till att en tågförare tvingades köra med rutan öppen för att kunna se något. När hon kom hem till Alabama tog hon hjälp av en produktdesigner som konstruerade en mekanism för en handmanövrerad vindrutetorkare. Två år senare försökte Anderson sälja sin konstruktion till en kanadensisk firma men möttes av kalla handen. Efter att hennes patent gått ut 1920 började bilindustrin använda vindrutetorkare i stor omfattning, först ut med vindrutetorkare som standardutrustning blev Cadillac 1922.