Mercedes erbjuder nu självkörning på nivå 3
Hittills har ingen tillverkare tagit sig förbi den andra nivån av självkörande teknik. Men när Mercedes nu lanserar Drive Pilot lovar man att föraren kan pyssla med annat. Det är man först i världen med.
Framtiden är här. Mercedes lanserar nu självkörande teknik enligt SAE nivå 3 och är därmed den första biltillverkaren som kan tillåta föraren att inte omedelbart behöva greppa kontrollerna när bilen inte längre vet hur den ska göra.
Det är lyxmodellerna S-klass och EQS som nu erbjuds med Drive Pilot, ett tillval som i Tyskland kostar 5 000 euro, motsvarande ungefär 52 300 kronor enligt aktuell växlingskurs. För än så länge är det bara i Tyskland som tillvalet är tillgängligt. Inte minst beror det på att Tyskland har en lagstiftning som reglerar självkörande funktioner.
Drive Pilot tillåter för föraren att överlåta alla aspekter av körningen, men bara i vissa situationer. Först och främst fungerar det bara på tyska motorvägar och då bara i hastigheter upp till 60 kilometer per timme.
Nu kanske man inte alltid vill hålla 60 knyck på Autobahn, men tämligen ofta rullar trafiken trögt och då kan det vara skönt att pyssla med någonting annat. Om bilen skulle tappa orienteringen och kräver att föraren tar över har man tio sekunder på sig, innan bilen kör till sidan och parkerar av sig själv.
För att klara av den förarfria framfarten är bilarna utrustade med lidar, radar, ultraljudssensorer och kameror för både omgivningen och föraren. En sensor möter hur våt vägbanan är och ett antennkluster inbyggt i taket säkerställer extremt noggrann GPS-positionering, på någon centimeter när. Kartorna i bilens navigationssystem har motsvarande noggranhet.
Sedan bestämmer mjukvarualgoritmer hur bilen ska gasa, bromsa och styra för att hålla sig på vägen och undvika olyckor. En aspekt man har behövt ta hänsyn till är de lagkrav som omgärdar självkörande fordon. Ingenjörer, jurister, regelefterlevnadsansvariga, dataskyddsombud och etikexperter har alla arbetat tillsammans i utvecklingsprocessen.
Som exempel nämner Mercedes att man inte använder självlärande metoder för vissa säkerhetsrelevanta funktioner som fotgängardetektering. I ställer använder man så kallat övervakat lärande, där människan bestämmer vad den artificiella intelligensen får lära sig.
Inom kort räknar Mercedes med att kunna erbjuda tekniken även utanför Tyskland och först ut är de amerikanska delstaterna Nevada och Kalifornien, där tillvalet ska lanseras mot slutet av året.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se