Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes kommer bara satsa på el, inget e-bränsle.
Mercedes kommer bara satsa på el, inget e-bränsle.
Mercedes kommer bara satsa på el, inget e-bränsle.
1 AV 2
Teknikens Världs Stora Bilpris 2023 på sju minuter
2 AV 2
Mercedes kommer bara satsa på el, inget e-bränsle.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Mercedes kommer inte lägga krut på e-bränsle

Mercedes tänker i princip uteslutande att fokusera på utvecklingen av elektrifierade arkitekturer och drivlinor – och dissar syntetiskt bränsle. De menar att e-bränsle inte kan möta kraven för energieffektivitet och nollutsläpp som elbilar kan.

Mercedes-Benz vd Ola Källenius bekräftar för tysk media att märket kommer sätta elmotorer före förbränningsmotorer som drivs med e-bränsle när det handlar om framtidens utveckling. Hans argument är att elbilar har högre energieffektivitet och att de har en så kallad nollutsläppsfaktor som förbränningsmotorer inte kan matcha, även om de drivs med syntetiskt bränsle.

– Vi sa redan för fyra år sedan att vår nya fordonsflotta över hela värdekedjan borde vi koldioxidneutral i balansräkningstermer till 2039. Det är vårt mål, säger Källenius till en tysk tidning, enligt Automotive News.

Källenius medger däremot att Mercedes fortsätter att arbeta med att utveckla förbränningsmotorer lämpade för kommande Euro 7-standarden. Men tillverkarens investeringar i förbränningsmotorbilar kommer minska med 80 procent från och med 2026. Kina kommer vara den sista marknaden där dessa bilar är tillgängliga, men de kommer enbart att erbjuda laddhybridvarianter.

LÄS OCKSÅ: E-bränslebilar kan vara godkända även efter 2035 

Vd:n poängterar också att en del av märkets tillväxtstrategi handlar om att erbjuda billigare elbilar i framtiden.

– Den nya tekniken i utvecklar för våra lyxmodeller för att säkerställa ekologisk hållbarhet kommer också att användas i andra bilar någon gång i framtiden, säger han.

Porsche är en tillverkare som lägger stort fokus på syntetiska bränslen, till att börja med för sina sportbilar så att de ska kunna leva vidare längre. Källenius kommentar om jämförelsen mellan Mercedes och Porsche:

– Mercedes och Porsche är inte direkt jämförbara, naturligtvis, eftersom vi är större. Men vi är mer benägna att gå upp än ner på marknaden med våra produkter. Mercedes har alltid gjort bra ifrån oss när vi har byggt bra bilar. Det är det som vår strategi bygger på.