Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes elbil EQS med infälld bild av S-klass bakaxel.
Mercedes elbil EQS med infälld bild av S-klass bakaxel.
Mercedes elbil EQS med infälld bild av S-klass bakaxel.
Mercedes elbil EQS med infälld bild av S-klass bakaxel. Foto: Daimler AG

Mercedes kräver årsavgift för mer bakhjulsstyrning

Allt fler av Mercedes modeller är utrustade med bakhjulsstyrning, så även elektriska flaggskeppet EQS som, precis som S-klass, erbjuds med extra kraftig bakhjulsstyrning på 10 graders. I fallet EQS rör det sig inte om en engångskostnad för att få extra vinkel, i stället måste man prenumerera på tekniken.

I flera års tid har det pratats om hur biltillverkarna framöver kommer att ta fram nya kostnadsmodeller när bilarna mjukvarumässigt kan uppdateras på distans utan att behöva besöka verkstad eller serviceställe. Elbilarnas intåg påskyndar utvecklingen av OTA-uppdateringar (OTA står för Over the Air, med andra ord dataöverföring ”via luften”), likaså att e-SIM blir allt mer vanligt (fysiska SIM-kort för telefoner och andra uppkopplade enheter, exempelvis en bil, är på väg att fasas ut och ersätts med e-SIM, eller embedded SIM som är dess fullständiga namn, vars uppgifter ligger lagrade direkt i berörd enhet).

Vad gäller helt nya, elektriska lyxbilen Mercedes EQSsom vi nyligen var och provkörde och som du får läsa mer om här på sajten inom kort – så har denna modell bakhjulsstyrning, eller bakaxelstyrning som Mercedes kallar tekniken. Det betyder att bakhjulen styr med eller mot framhjulen beroende på om bilen ska manövreras på tajta ytor eller om den ska ta kurvor bättre och stabilare i högre fart. Flertalet bilar har denna teknik, inte bara lyx- och sportbilar utan också exempelvis nya Mercedes C-klass.

Medan bakhjulsstyrning är tillval på C-klass är den standard på EQS. Elbilens bakhjul kan vridas upp till 4,5 grader – i standardutförande. Som tillval finns 10 graders bakhjulsstyrning, men det räcker inte att kryssa i en ruta vid beställning av bilen och tro att man kan betala en engångsavgift för tekniken.
Vill man ha bakhjulsstyrning med extra vinkel kostar det beställaren 489 euro – per år. Det motsvarar drygt 5 000 kronor per år. Prisuppgiften kommer från tyska Auto Motor und Sport.
Önskar man extra bakhjulsstyrning under en längre period kan man punga ut med 1 169 euro för tre år, vilket motsvarar knappt 12 000 kronor.

Bakhjulsstyrning på S-klass. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Detta betyder att alla EQS-bilar från början är mekanisk utrustade med extra vinkel på bakhjulen, men att man med mjukvara låser eller låser upp tillgängligheten.
Det fina i kråksången är att man som EQS-ägare kan bortse från denna 10-gradersstyrning på bakhjulen vid beställandet av bilen, man kan helt enkelt bestämma sig vid senare tillfälle eftersom det är mjukvarustyrt ”via luften”.

Nya Mercedes S-klass har även den 10-graders bakhjulsstyrning som tillval, men där har man inte möjlighet att välja detta i efterhand. Tillvalet måste göras när man beställer bilen och kostar 17 100 kronor i engångskostnad.

Vi har kört S-klass i extra långt utförande med 10-gradersstyrning på bakhjulen och imponerades av hur tekniken gjorde den 5,3 meter långa bilen smidig. Vändcirkeln är ungefär som hos en A-klass – 10,8 meter. Utan 10-graders styrvinkel ökar vändcirkeln till 12,8 meter.